Ποιήεσσα Ρόδος-2ο Πειραματικό Ρόδου

Ποιήεσσα Ρόδος-2ο Πειραματικό Ρόδου
Μεσαιωνική Πόλη

Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

ΗΜΕΡΑ ΧΟΡΟΥ

Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης το 1727 του Γάλλου χορευτή και χορογράφου Ζαν-Ζορζ Νοβέρ (1727-1810), δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου. Κάθε χρόνο το μήνυμα της Ημέρας αναλαμβάνει να συγγράψει μία γνωστή προσωπικότητα του χώρου. 

Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Χορού (2017) φέρει την υπογραφή της αμερικανίδας χορεύτριας και χορογράφου Τρίσα Μπράουν, που έφυγε από την ζωή στις 18 Μαρτίου 2017, και έχει ως εξής:

https://www.kizoa.com/Movie-Video-Slideshow-Maker/d110361649k8456990o2l1/international-dance-day-2017folklore-dances-of-rhodes 
Οι όμιλοι Τέχνης και Περιβάλλοντος δε θα μπορούσαν να αφήσουν μια τέτοια μέρα ανεκμετάλλευτη. Μια μέρα πολιτισμού, η οποία εκφράζεται μέσα από την 5η μορφή Τέχνης, τον χορό. Η αναφορά στον πολιτισμό μας θύμισε τις ρίζες μας και την τοπική μας κουλτούρα, κι έτσι αποφασίσαμε να δώσουμε ζωή στη μέρα αφιερώνοντας την σε παραδοσιακούς χορούς της Ρόδου. Καλέσαμε τη μητέρα ενός μαθητή του ομίλου, η οποία υπήρξε δασκάλα παραδοσιακών χορών, για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, αλλά και να αποδώσουμε στον χορό την αξία που του ταιριάζει. Οι μαθητές με τον τρόπο αυτόν γνώρισαν χορούς του τόπου που ζουν, βίωσαν τη χαρά της δημιουργίας κι έγιναν κομμάτι του πολιτισμού της Ρόδου.